Maak meteen een afspraak: 

 

phone
 
046-4007707
 
e mail
 

info@pmczuid.nl 

 

Ergotherapie en Reuma

3.headerfoto ergotherapie

 

"Het studeren en alles wat daarbij komt vreet al mijn energie op, hoe kom ik nog aan mijn ontspanning toe?"
"Koken kost mij zo veel inspanning; ik krijg amper potjes open of een pan opgetild!”
"Ik heb reuma, maar wil zo onafhankelijk en actief mogelijk blijven”

 

De ergotherapeut kan u praktisch ondersteunen in dagelijks handelen. Dit ondersteunt u in het zo actief mogelijk blijven, rekening houdend met gewrichtsbescherming en belastbaarheid.

 

Over Reuma en de beperkingen

Reuma is chronisch en verergert met de jaren. Pijn, stijfheid, vermoeidheid en activiteiten niet meer zo gemakkelijk kunnen uitvoeren zijn enkele voorbeelden waar mensen met reuma mee kampen.

De methodes die de ergotherapeut toepast zijn vooral praktisch en effectief bij het verminderen en verlichten van de dagelijkse klachten. De ergotherapeut leert u gewrichtsbeschermende maatregelen toe te passen bij de dagelijkse handelingen. Dit heeft een positief effect op pijn en vermoeidheid. Daarnaast kan met eenvoudige hulpmiddelen en aanpassingen klachten worden voorkomen.

 

Wat doet de ergotherapeut?

Om mensen met reuma te ondersteunen om klachten te voorkomen en te verminderen richt de ergotherapeut richt zich op drie invalshoeken; handtraining, gewrichtsbescherming en energiemanagment.

  • Handtraining

Om uw handen zo lang mogelijk optimaal te kunnen gebruiken en stijfheid tegen te gaan worden, naast gewrichtsbeschermende maatregelen, handoefeningen gegeven. Dit zijn oefeningen gericht op mobiliteit en kracht. Deze oefeningen worden aan het niveau van de cliënt aangepast.  

Bij het adviestraject van het dragen van een brace of spalk wordt, als het om maatwerk gaat, samengewerkt met de orthopedisch instrumentmaker.

  • Gewrichtsbescherming

Gewrichtsbescherming is een ontwikkelde methode om pijn en overbelasting van gewrichten tijdens dagelijkse activiteiten te verminderen en om gewrichtsbeschadiging en vergroeiingen te voorkomen of af te remmen. Bij gewrichtsbescherming wordt een gewricht zodanig belast dat het deze belasting gemakkelijk aankan.  

Basisprincipes hierbij zijn:

  • de juiste, minst belastende houding
  • het inzetten van de sterke, grote gewrichten
  • het niet belasten van de gewrichten in de uiterste stand

Samen met u  bekijkt de ergotherapeut hoe tijdens verschillende activiteiten gewrichten op een verantwoorde manier kunnen worden belast. Belangrijk daarbij is dat u zich nieuwe houdingen en werkwijzen helemaal eigen maakt en dus niet alleen op momenten van pijn toepast. Als u hier structureel alert op bent, kunt u zelf bijdragen aan minder pijn, ontstekingen en spanning of druk op de gewrichten. Bovendien blijven de gewrichtsstructuren, spieren en pezen beter in takt, wat het risico op vergroeiingen verkleint.

Er bestaan veel hulpmiddelen en voorzieningen voor mensen met reuma die het leven net iets makkelijker maken. Bijvoorbeeld; hulpmiddelen voor het aantrekken van kousen, aangepaste keukenmessen en andere huishoudelijke hulpmiddelen, aangepast toetsenbord en muis en schrijfhulpmiddelen etc.  De ergotherapeut adviseert, laat u hulpmiddelen uitproberen en begeleidt bij het thuis oefenen. Ook kan de ergotherapeut ondersteunen in de aanvraag voor huishoudelijk hulp of vervoer bij de WMO van de gemeente.

  •  Energiemanagement

Reuma bepaalt voor een groot deel iemands energieverbruik, lichamelijk en geestelijk. Voldoende afwisseling tussen activiteit en rust voorkomt dat de gewrichten te veel belast worden. Ook afwisseling in houding in belangrijk. Langere tijd in dezelfde houding staan of zitten, kan overmatige vermoeidheid, stijfheid en pijn veroorzaken.

De ergotherapeut helpt u in het vinden van de juiste balans; een juiste verdeling van activiteiten over de week, een goede ritme en een planning in de dagelijkse activiteiten, om vermoeidheid te verminderen en om actiever te zijn. Hierbij wordt u bewuster in het maken van keuzes en weet u het belang van rust en korte onderbrekingen en het uitvoeren van activiteiten in een bepaald ritme.

 

Samenwerking

De ergotherapeut werkt nauw samen met de betrokken fysiotherapeut.
Bij het adviestraject van het dragen van een brace of spalk wordt, bij maatwerk, samengewerkt met de orthopedisch instrumentmaker. Daarnaast werkt de ergotherapeut samen met de praktijkondersteuner, gespecialiseerd verpleegkundigen, arts en de thuiszorg.

Informatie

Bel voor informatie of een afspraak naar:

046 - 4007707

E-mail: info@pmczuid.nl

Privacy verklaring: link

 

Directe Toegankelijkheid

Voor een behandeling is een verwijsbrief van uw huisarts of specialist niet nodig.

acceptPatienten beoordelen de praktijk met een 9,2

Certificaat Qualizorg

HKZ-certificaat

© 2023 ParaMedisch Centrum Zuid
Ontwikkeling en hosting: Webdesign Creations
Back to Top