Maak meteen een afspraak: 

 

phone
 
046-4007707
 
e mail
 

info@pmczuid.nl 

 

Logopedie

 

"Door neurologische problemen spreek ik onduidelijk"
"Ik heb vaak last van hyperventilatie en heb geen controle over mijn ademhaling"
"Ik heb keelklachten, volgens mij gebruik ik mijn stem verkeerd"


3.Logopedie
Wat is logopedie?

Het woord 'logopedie' is samengesteld uit de Griekse woorden 'logos' en 'paidein'.
 
 
'Logos' staat voor het gesproken woord
'Paidein' staat voor opvoeden, leren
 
 
Logopedie betekent dus 'opvoeden, leren om het gesproken woord goed te beheersen'.
 

De logopedist biedt advies, onderzoek en behandeling op maat bij problemen op het gebied van communicatie, spraak, taal, gehoor, eet-en drinkproblematiek, mondgedrag, stem, adem, vloeiendheid, lezen en spellen.

Onze logopedisten zijn allround opgeleid, maar blijven zich steeds specialiseren door het volgen van cursussen. We zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen ons vakgebied en daardoor in staat de diverse therapievormen te combineren en te integreren. Iedereen is lid van de beroepsvereniging NVLF en is ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Daarnaast nemen wij deel aan meerdere kwaliteitskringen.

 

Waarvoor kun je bij de logopedist terecht?

De logopedist onderzoekt, begeleidt en behandelt stoornissen op de volgende gebieden:
 
 • Spraak
 • Taal
 • Gehoor
 • Eet- en drinkproblematiek
 • Mondgedrag
 • Stem
 • Adem
 • Vloeiendheid
 • Lezen en spellen
 
Soms verloopt de ontwikkeling bij baby's en jonge kinderen niet vanzelf of zijn kinderen moeilijk verstaanbaar voor vreemden. In dat geval kunnen wij als logopedist hulp bieden. Ook behandelen wij volwassenen met bijvoorbeeld een hees stemgeluid of ouderen die niet goed uit hun woorden komen. Dit soort stoornissen kunnen ontstaan zijn, wanneer er sprake is van een vertraagde ontwikkeling, handicap, ziekte of ongeval. 
 
In ons vakgebied vinden wij het belangrijk om over de grenzen van logopedie heen te kijken. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, samenwerkingen aan te gaan met externe partijen uit het werkveld en verschillende specialisaties binnen ons team wordt een behandeling op maat gegarandeerd. Natuurlijk is de eigen motivatie van de cliënt heel belangrijk in het proces. Samen bereiken we resultaat!
 

We maken een totaalplaatje, waarbij we de hulpvraag van de cliënt centraal stellen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de cliënt, jong of oud, zo optimaal mogelijk kan participeren in het dagelijks leven. Of dit nu in de communicatie is op school, thuis, op het werk, met familie of met onbekenden.


Hoe werkt de logopedist?

 • Aanmelding

Wanneer u zich telefonisch aanmeldt via telefoonnummer 046-4007707 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u een afspraak maken met een van onze logopedisten. De eerste afspraak staat in het teken van kennismaken. Op basis van dit gesprek formuleren wij de hulpvraag. U dient een geldig legitimatiebewijs, de eventuele verwijzing van de arts en het pasje van de ziektekostenverzekering mee te nemen.

 •  Observatie en onderzoek

Na het kennismakingsgesprek vindt een observatie en logopedisch onderzoek plaats (één tot enkele sessies). De bevindingen hiervan worden met u besproken. Er wordt een behandelplan opgesteld, waarin de behandeldoelen en evaluatiemomenten samen worden afgesproken.

 •  Behandeling

De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten en vindt normaal gesproken in de praktijk plaats. Op medische indicatie wordt eventueel ook aan huis behandeld. Afhankelijk van het probleem vinden er 1 of 2 behandelingen per week plaats.

Indien noodzakelijk wordt, met toestemming van u, informatie met derden gedeeld (bijv. neuroloog, KNO-arts, tandarts etc). In de meeste gevallen wordt er, naast de oefeningen tijdens de behandeling ook oefenstof voor thuis meegegeven. Het thuis oefenen is belangrijk voor het slagen van de therapie. Tijdens het behandelproces wordt er regelmatig geëvalueerd.

 

Kosten en vergoedingen

Logopediekosten worden door de zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket als de behandeling plaatsvindt op basis van een geldige verwijzing door een arts of specialist.

Voor verzekerden van 18 jaar en ouder geldt in de basisverzekering een verplicht eigen risico. Dit is ook van toepassing op logopedie. Indien een behandeling niet tijdig afgezegd wordt (korter dan 24 uur voorafgaand aan de behandeling), wordt het verzuimtarief toegepast. Het verzuimtarief wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Dit dient u zelf te betalen.

De logopedist, werkzaam in ParaMedisch Centrum Sittard Zuid, is lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici.

Informatie

Bel voor informatie of een afspraak naar:

046 - 4007707

E-mail: info@pmczuid.nl

Privacy verklaring: link

 

Directe Toegankelijkheid

Voor een behandeling is een verwijsbrief van uw huisarts of specialist niet nodig.

acceptPatienten beoordelen de praktijk met een 9,2

Certificaat Qualizorg

HKZ-certificaat

© 2023 ParaMedisch Centrum Zuid
Ontwikkeling en hosting: Webdesign Creations
Back to Top