Door ParaMedisch Centrum Zuid op woensdag, 18 september 2024
Categorie: Blogs

Valpreventie voor ouderen

Elk jaar vallen duizenden ouderen in huis of buitenshuis. 
Dit kan leiden tot ernstige verwondingen en verlies van zelfstandigheid. Gelukkig kunt u met de juiste kennis en maatregelen het risico op vallen aanzienlijk verkleinen. Onze gespecialiseerde fysiotherapie en valpreventieprogramma's helpen u om uw balans, kracht en mobiliteit te verbeteren, zodat u veilig en zelfverzekerd kunt blijven bewegen.

Eerst wordt er een valrisicotest afgenomen om te bepalen in welke risicogroep u zich bevindt. De mate van valrisico bepaalt welke van de 3 valpreventieprogramma's het meest passend is voor een oudere.



Vanaf 2024 is het éénmalig mogelijk het programma vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering. 
Daarbij wordt aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Blijf in beweging, voorkom vallen en behoud uw zelfstandigheid!

In Balans:

1. Doelgroep: Actieve ouderen die hun balans willen verbeteren en valrisico's willen verminderen.

2. Inhoud: Een groepsprogramma met balans- en spierversterkende oefeningen, gecombineerd met educatie over valpreventie. Het programma bevat oefeningen die geleidelijk in intensiteit toenemen.

3. Begeleiding: Groepssessies onder leiding van een fysiotherapeut of bewegingsdeskundige.

4. Duur: Het programma duurt meestal 12 weken met wekelijkse groepssessies.

5. Unieke kenmerken: Sterke focus op het verbeteren van balans door middel van progressieve oefeningen, vaak gepresenteerd in een sociale en ondersteunende groepsomgeving.



Vallen verleden tijd:


1. Doelgroep: Ouderen met een verhoogd valrisico die deelnemen aan groepssessies.

2. Inhoud: Een groepsprogramma dat bestaat uit educatie over valrisico's en praktische oefeningen om balans en spierkracht te verbeteren. Het programma omvat zowel theoretische als praktische componenten.

3. Begeleiding: Gegeven door getrainde professionals in groepssessies, vaak ondersteund door fysiotherapeuten of andere professionals.

4. Duur: Meestal een cursus van 8 tot 12 weken met wekelijkse sessies.

5. Unieke kenmerken: Naast fysieke oefeningen richt het programma zich sterk op bewustwording en educatie rondom valpreventie.



Otago:


1. Doelgroep: Ouderen die zelfstandig thuis kunnen wonen.

2. Inhoud: Een thuisoefenprogramma met een reeks oefeningen gericht op het verbeteren van balans en spierkracht. Het programma omvat krachttraining, evenwichtsoefeningen en een wandelprogramma.

3. Begeleiding: Begint vaak met een bezoek van een fysiotherapeut die de oefeningen demonstreert en aanpast aan de individuele behoeften. Verdere begeleiding kan telefonisch plaatsvinden.

4. Duur: Het programma duurt ongeveer 6 maanden met regelmatige follow-up.

5. Wetenschappelijke basis: Het Otago-programma is wetenschappelijk bewezen effectief in verminderen van valincidenten bij ouderen.

Wilt u meer informatie? Of u aanmelden?

Bel gerust en vraag naar Maartje. Of stuur haar een mailtje; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties Achterlaten