Pijn? Klachten?

Wij helpen je graag – en maken een persoonlijk behandelplan op maat. Neem direct contact op voor een afspraak.

BLOG - PMC Zuid

Steeds vaker zien wij patiënten met een smartwatch om hun pols in de praktijk. Of u nu actief aan uw conditie werkt, herstelt van een blessure, of simpelweg meer inzicht wilt krijgen in uw gezondheid: een smartwatch kan veel meer dan alleen de tijd aangeven! 

In deze blog bespreken we hoe u een smartwatch effectief kunt inzetten voor uw gezondheid en welzijn.


Stappenteller:
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid stappen varieert, maar veel experts zien 10.000 stappen per dag als een goed doel. Dit komt neer op ongeveer 150 minuten matige fysieke activiteit per week, wat aansluit bij de Nederlandse Beweegrichtlijnen. 

Regelmatige beweging volgens deze norm helpt niet alleen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2, maar draagt ook bij aan mentaal welzijn en het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Voor ouderen zijn extra balans- en spierversterkende oefeningen belangrijk om botbreuken te voorkomen en mobiliteit te behouden.

Door een stappenteller van uw smartwatch te gebruiken, kunt u dagelijks uw voortgang bijhouden en zien of u de beweegrichtlijn haalt!


Slaap:
De aanbevolen hoeveelheid slaap varieert op basis van leeftijd. Voor volwassenen is 7-9 uur per nacht over het algemeen ideaal. Voor jongeren kan dit oplopen tot 8-10 uur, en voor oudere volwassenen kan 7-8 uur voldoende zijn.

Regelmatig genoeg slapen heeft belangrijke voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid.
Een goede nachtrust is essentieel voor:

  • Fysiek herstel: Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam spieren en weefsels en worden groeihormonen vrijgegeven. Dit is vooral belangrijk voor sporters en mensen die herstellen van een blessure.
  • Mentale helderheid en stemming: Voldoende slaap verbetert concentratie, besluitvorming en emotionele stabiliteit. Gebrek aan slaap kan daarentegen leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde cognitieve functies.
  • Immuunsysteem en ziektepreventie: Tijdens de slaap produceert het lichaam eiwitten die infecties helpen bestrijden. Voldoende slaap kan het risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes verlagen.

De slaap verloopt in cycli van ongeveer 90 minuten, waarin verschillende stadia worden doorlopen.
  • Lichte slaap: Dit zijn de beginfasen waarin uw lichaam zich ontspant en zich klaar maakt voor diepere slaap.
  • Diepe slaap: Hier vindt het meeste fysieke herstel plaats. Uw lichaam repareert spieren en weefsels, en het immuunsysteem wordt versterkt.
  • REM- slaap (droomslaap): Dit stadium is cruciaal voor het verwerken van emoties en het opslaan van herinneringen. In dit stadium worden ook veel dromen ervaren.

Door de smartwatch tijdens slapen om te houden, kunt u inzicht krijgen in uw slaappatroon!


Hartslag:
Een smartwatch biedt waardevolle informatie over uw hartslag, zowel in rust als tijdens activiteit. Door regelmatig uw hartslag te meten, krijgt u inzicht in uw conditie, stressniveau, en zelfs de kwaliteit van uw herstel.

  • Rusthartslag en Fitheid. Uw rusthartslag – de hartslag terwijl u ontspannen bent – kan veel vertellen over uw algemene gezondheid en conditie. Een lage rusthartslag wijst vaak op een goede cardiovasculaire conditie, wat bijvoorbeeld bij sporters vaak voorkomt. Voor de meeste volwassenen ligt een gezonde rusthartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Een stijging kan wijzen op stress, onvoldoende slaap, of een begin van bijvoorbeeld een griepje.
  • Hartslag tijdens Activiteit. Tijdens het sporten kan een smartwatch uw hartslag continu meten en zo uw inspanningsniveau aangeven. Door binnen u persoonlijke hartslagzones te blijven (zoals vetverbranding of cardiozone), kunt u effectiever trainen en overbelasting voorkomen.
  • Inzicht in Hartritme. Sommige geavanceerde smartwatches hebben zelfs een ECG-functie (elektrocardiogram), die kan helpen om hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren (AFib) vroegtijdig te detecteren. Deze functie is geen vervanging voor medisch advies, maar kan gebruikers met een verhoogd risico sneller helpen om onregelmatigheden op te merken en tijdig de arts te contacteren.

Zuurstofgehalte in het Bloed: Pulseoxymeter
Steeds meer smartwatches hebben een ingebouwde pulseoxymeter, die het zuurstofgehalte (SpO₂) in uw bloed kan meten. Dit geeft een indicatie van hoe goed uw lichaam zuurstof opneemt, wat essentieel is voor gezondheid en prestaties.

De sensor in de smartwatch stuurt een lichtsignaal door de huid naar de bloedvaten en meet de hoeveelheid zuurstof die door het bloed wordt vervoerd. Gezonde zuurstofniveaus liggen meestal tussen 95% en 100%. Een waarde onder de 90% kan wijzen op ademhalingsproblemen en kan een reden zijn om verder te onderzoeken.

Door de zuurstofmetingen van uw smartwatch bij te houden, kan dit helpen bij het identificeren van patronen die wijzen op vermoeidheid of lage zuurstofniveaus, wat waardevolle informatie kan zijn bij het plannen van rustmomenten!


Herstel en Stressmanagement: Hartslagvariabiliteit
Veel smartwatches meten hartslagvariabiliteit (HRV), oftewel de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Deze meting is een waardevolle indicator van hoe goed uw lichaam zich herstelt en hoe goed u met stress omgaat. Een hoge HRV-status wordt vaak geassocieerd met een gezond, veerkrachtig lichaam dat goed herstelt na inspanning, en met een laag stressniveau. Een lage HRV-status daarentegen kan wijzen op overbelasting van het lichaam, of dat nu door fysieke of mentale stress komt.

Door uw HRV-status te meten op uw smartwatch, kunt u patronen herkennen en ingrijpen wanneer het nodig is. Een lage HRV-status kan een signaal zijn om tijd te nemen voor mentale rust en ontspanning. Dus een goed hulpmiddel om niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter voor uzelf te zorgen!

Gaat u uw smartwatch gebruiken voor gezondheid en herstel?
  1. Stel realistische doelen: Gebruik de gegevens van uw smartwatch om haalbare doelen te stellen. Als u herstelt van een blessure, werk dan samen met uw fysiotherapeut om uw activiteit rustig op te bouwen
  2. Volg uw vooruitgang: Door uw gegevens regelmatig te controleren, kunt u zien of u vooruitgang boekt. Heeft u minder pijn tijdens activiteit? Verbeterd uw hartslag in rust? Dergelijke verbeteringen zijn allemaal meetbaar en zichtbaar met een smartwatch.
  3. Signaleer veranderingen in uw gezondheid: Een plotselinge verandering in hartslag of activiteit kan wijzen op veranderingen in uw gezondheid. Als uw smartwatch een constante daling in slaapkwaliteit of een stijging van stress meet, kan dit een signaal zijn om meer rustmomenten in te bouwen.
  4. Werk aan ontspanning: Stress is een belangrijke factor bij veel klachten. Gebruik de ademhalingsoefeningen en stressmonitoring om uw ontspanning en herstel te ondersteunen.
  5. Werk samen met uw therapeut. Als u herstelt van een blessure of werkt aan een specifiek doel, zoals conditie opbouwen, kan het nuttig zijn om uw gegevens te delen met bijvoorbeeld uw fysiotherapeut.